Salgından olumsuz etkilenenlere Kürtçe psikolojik destek

0
508

DİYARBAKIR – Mezopotamya Psikologlar İnisiyatifi, salgın sürecinden olumsuz etkilenen yurttaşlara Kürtçe psikolojik destek vermeye başladı. İnisiyatiften “Türkçe bilmeyen yurttaşlarımız bize ulaşsın” çağrısı var.

 

Diyarbakır’daki Mezopotamya Psikologlar İnisiyatifi (DER-MEZ), Covid-19 salgını sürecinden olumsuz etkilenenlere 18 Mayıs’tan bu yana anadilinde psikolojik destek veriyor.*

Konuya ilişkin MA’ya konuşan DER-MEZ Eşsözcüsü Mehmet Şerif Akbaş, özellikle Kürtçe dışında başka bir dil bilmeyen 60 yaş ve üstündeki yaşlıları hedeflediklerini kaydetti.

Salgın yayıldığında birçok derneğin evde kalmak zorunda kalan yaşlılara psikolojik destek hizmeti verdiğine değinen Akbaş, kendi derneklerinin ise bu hizmeti yaşlılar başta olmak üzere tüm yurttaşlara Kürtçe verme kararı aldığını söyledi.

Sistem içinde sadece bir dil kullanıldığına dikkati çeken Akbaş, “Maalesef tek bir dilde çalışmalar yürütülüyor. Bu yüzden anadilleriyle halkımızla çalışmak istedik. Bir aydır bu çalışmanın planlamasını yapıyoruz. Hazırlıklarımızı yaptık, halkımızı bekliyoruz. Eğer başvuru olursa yardımcı olacağız” dedi.

Salgın sürecinde yaşlıların büyük sorunlar yaşadığını dile getiren Akbaş, çalışmalarının içeriği hakkında şu bilgileri verdi:

Mehmet Şerif Akbaş

“Yaşlılarımız dışarı çıkmıyorlar. Bu yüzden psikolojileri iyi değil. Dedelerimiz ve ninelerimiz Türkçe bilmiyor. Biz de Kürtçe bu çalışmayı yürütmek istedik. Telefon üzerinden her gün saat 10.00’dan saat 22.00’ye kadar bizi arayabilirler. Gelen telefonlarla bir arkadaşımız ilgileniyor. Gerekliliğine göre bir arkadaşa yönlendirecek. Bu şekilde görüşme yapılacak. Bu çalışmayı sürece göre 2 ay kadar düşündük. Süreç nasıl işleyecek bilmiyoruz. Ama 2 ay hattımız açık bulunacak.”

“Bu durum tüm dünya için sorun. Havaların ısınmasıyla birlikte de sokağa çıkmamak bir zaman sonra psikolojilerini etkileyecek” diyen Akbaş, şöyle devam etti:

“Onlar için ev ortamı hapis gibi oluyor. Bu süreçte nasıl olmalı? Ev içinde aile ilişkilerini güçlendirilmelidir. Bizim kültürümüzde eski oyunlar var. Çocuklarıyla bu oyunları oynayarak zaman geçirebilirler. Türkçe bilmeyen yurttaşlarımız bize ulaşabilirler. Biz halkımızı bekliyoruz. Elimizden gelen desteği sunacağız.”

https://gazetekarinca.com/2020/05/salgindan-olumsuz-etkilenenlere-kurtce-psikolojik-destek/

Bersivê bidin şîroveyê

Ji kerema xwe şîroveya xwe binivîsin!
Ji kerema xwe navê xwe li vir binivîsin