Sağlık Örgütlerinden ‘Irkçı Tweet’ Uyarısı

0
591

İran ve Irak’ta meydana gelen depremin ardından, sosyal medya üzerinden yapılan ırkçı paylaşımlara Diyarbakır’daki sağlık örgütlerinden tepki geldi. Sağlık örgütlerinin temsilcileri hem sağduyu çağrısı yaptı, hem de bu paylaşımları yapanların cezalandırılmasını istedi.

Sağlık Emekçileri Sendikası, Tabip Odası, Eczacılar Odası, Diş Hekimleri Odası, Mezopotamya Psikologları İnisiyatifi, Diyarbakır Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, İran ve Irak’ta meydana gelen depremden sonra, yardım çalışmalarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda ilk sözü alan Diyarbakır Tabip Odası Eş Başkanı Semra Güzel, depremle ilgili yardım çalışmaları hakkında bilgi verdi. Daha sonra söz alan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey üyesi Dr. Şehmus Gökalp ise, sosyal medya üzerinden yapılan ırkçı paylaşımlara dikkat çekti. Gökalp, “Biz bu dönemlerde insanlığın deprem altında kalmaması gerektiğini düşünüyoruz. ‘İnsanların vicdanını deprem altında, göçük altında kalmamasını gerekir’ diye düşünüyoruz ve bu yönüyle dünyadaki bütün insanlara afet dönemlerinde diğer insanların ırkı, cinsi, dili, dini ne olursa olsun onun acısını anlamaya, dayanışmaya ve destek olmaya davet ediyoruz. Bütün toplumumuza da bunu yakıştığını düşünüyoruz” dedi.

Toplantıya katılan Mezopotamya Psikologları İnisiyatifi Sözcüsü Leyla Turhan ise bu olayların önüne geçilmesi için, paylaşımları yapanların cezalandırılması gerektiğini söyledi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Turhan, “Sosyal medya üzerinden nefret suçu sayılabilecek söylemlere şahit olduk. Bu, ülkede kolektif bir nefretin varlığına işarettir. Bir grubun bir diğer grubun yaşam hakkına bile saygı göstermeyen bir ruh halinden bahsediyoruz. Nefret suçu kapsamına giren bu suçların cezalandırılması önemli — önünün alınabilmesi ve devamının engellenmesi adına. Nefret söylemlerinin siyasi ve politik ayağı düzeltildikten sonra gruplar arasında sosyal temasın sağlanması önemli. Kürtler’in veya Türkler’in birbirleriyle kaynaştırılması ve sosyal temasın sağlanması önemli. Bunun biran önce sağlanması gerekir. Ama bundan önce siyasi atmosferin yumuşaması gerekiyor” diye konuştu.

Depremin ardından sosyal medya üzerinden paylaşılan ve ırkçı ifadeler içeren paylaşımlar tepki çekmişti. Paylaşımları yapanlardan birinin, Türkiye’deki ünlü bir hastanede yönetici olduğu ortaya çıkmıştı. Hastane bu kişiyi açığa aldığını duyurmuştu.

 

 

Bersivê bidin şîroveyê

Ji kerema xwe şîroveya xwe binivîsin!
Ji kerema xwe navê xwe li vir binivîsin